· 

Gastblog Paul Proefdiervrij

SAMEN REDDEN WE DE PROEFDIEREN!

Is dit geen geweldige foto van ons team?

Deze foto is enkele maanden geleden genomen op de laatste werkdag van een van mijn collega’s die met pensioen ging. Het duurde even voordat ik mij realiseerde dat ik sinds die dag degene ben die van alle collega’s het langste in dienst is bij Stichting Proefdiervrij. Ik kan daardoor een heleboel vertellen over wat er allemaal op ons kantoor is veranderd in de afgelopen bijna dertig jaar. Maar belangrijker is het om meer te vertellen over hoe Proefdiervrij in die tijd is gegroeid van actieclub naar succesvolle promotor van nieuwe manieren van onderzoek zonder proefdieren.

 

Voor- en tegenstanders strikt gescheiden

 

In de periode dat ik bij Proefdiervrij kwam werken, was de wereld nog verdeeld in twee groepen mensen. De ene groep bestond uit tegenstanders van dierproeven, dat waren dus de goeieriken. Maar iedereen die voorstander was of te maken had met het doen van dierproeven hoorde uiteraard in het kamp van de slechteriken. Dat deze twee kampen met elkaar in contact kwamen was zo goed als uitgesloten, of het moest zijn dat de goeieriken gewapend waren met een spandoek en de ME de partijen gescheiden hield.
Jarenlang zat deze discussie muurvast. Volgens de ene partij was geen prijs te hoog als het ging om onderzoek naar geneesmiddelen. Volgens de andere partij was het opofferen van dieren voor de wetenschap absoluut onacceptabel.

 

Samenwerken red proefdieren!

 

Een exact omslagmoment is niet aan te wijzen, maar in de laatste decennia gebeurde er iets heel bijzonders. De wetenschappers en Proefdiervrij gingen elkaar steeds meer zien als volwaardige gesprekspartners. De wetenschappers konden bij Proefdiervrij terecht voor tips als het ging om het vervangen van proefdieren. En Proefdiervrij wist op haar beurt onderzoekers te inspireren en stimuleren als het ging om de ontwikkeling van nieuw proefdiervrij onderzoek. Want wat bleek, onderzoek zonder proefdieren is veel efficiënter en betrouwbaarder! Door samen te werken worden niet alleen proefdieren gered, maar komt ook het onderzoek naar medicijnen op een hoger plan; Proefdiervrij onderzoek is beter voor mens én dier!

 

Samenwerken om proefdieren te redden

 

Natuurlijk zijn er in al die jaren dat ik bij Proefdiervrij werk nog veel meer ontwikkelingen te benoemen, maar laat ik vooral bij het samenwerken blijven. En dan zie ik de bovenstaande foto en kom ik natuurlijk in de eerste plaats uit bij mijn collega’s, want samen met elkaar (en natuurlijk niet te vergeten dankzij de hulp van de oude en nieuwe achterban van Proefdiervrij!*) gaan we ervoor zorgen dat zo snel mogelijk geen dier meer proefdier hoeft te zijn.

 

Paul de Leu

 

(ik ben de meneer met het zwarte jasje in het midden van de foto)

 

*PS en natuurlijk ook dankzij de hulp van iedereen die nu een aanschaf doet in de winkel van REBEL!

 

Met vriendelijke groet,

Paul de Leu

 

Medewerker communicatie

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0