· 

Jackfruit

Jackfruit is een boom die oorspronkelijk uit India komt. De vruchten kunnen enorm groot worden.

Nangka, zoals jackfruit ook wel genoemd wordt, heeft onrijp een vlezige structuur.

Een lekkere en hippe vleesvervanger!

Je ziet steeds vaker de meeste heerlijke recepten verschijnen van deze bijzondere vrucht.

Ze is het hele jaar door verkrijgbaar in de winkels.

Zowel rijp als onrijp te eten.

Rijk aan o.a. kalium, calcium en ijzer.

Goed voor je huid.

En ze smaakt heerlijk (het vruchtvlees is zoet en de zaadjes smaken een beetje naar kastanje).

 

Wetenschappers zeggen zelfs dat Jackfruit zou kunnen helpen tegen hongersnood.

Ze is resistent tegen hoge temperaturen, plagen en ziektes, regen en droogte.

En ze is een ongelofelijk veelzijdige vrucht.

 

Wat kun je er mee doen en waar kun je ze halen?

 

Je kunt ze vers kopen maar ook in blik.

Natuurlijk bij toko's, maar je vind ze ook bij de groentespeciaalzaak, in blik bij de supermarkt en je kunt ze zelfs online bestellen.

 

De zaadjes kun je roosteren en als snack eten of door een salade mengen.

Je kunt er chips van maken.

Gebruiken voor in een smoothie.

Een rijpe jackfruit "uit het vuistje" eten.

Verwerken in curry's of andere groentegerechten.

 

Maar ze is dus ook als vervanger voor vlees te gebruiken, omdat de textuur en de bite, lijkt op die van vlees.

Daardoor kun je Jackfruit nacho's maken of een Jackfruit bapao, een bagel beleggen met sla, augurk en Jackfruit en zelfs Jackfruit draadjesvlees op tafel toveren.

 

Wat is jouw favoriete Jackfruit recept? Ik hoor het graag van je!