· 

Vegan kruidnoten

Sinterklaas, wie kent hem niet? Pepernoten, pepernoten, pepern...nee kruidnoten.

En ze zelf maken is helemaal niet moeilijk. Vegan glutenvrije kruidnoten in een handomdraai.

Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten blijft een terugkerend gespreksonderwerp deze tijd van het jaar.

In de volksmond worden de noten op de foto, pepernoten genoemd maar ze zijn het niet.

Pepernoten hebben een onregelmatige vorm en zijn gekruid met anijs en bovendien zijn ze zacht. Zoals taai taai.

Kruidnoten zijn harder en brosser. En mijn favoriet van de twee.

Vandaar dat ik mijn favoriete recept met jullie wil delen.

 

Ingrediënten

 

300 gram amandelmeel

70 gram kokosbloesemsuiker

1 eetlepel agavesiroop

120 gram kokosolie

1 theelepel baking soda

50 ml amandelmelk

snufje zout

2 en een halve eetlepel speculaaskruiden

 

Bereidingswijze

 

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng de amandelmeel, kokosbloesemsuiker, baking soda, wat zout en de speculaaskruiden in een schaal.

Laat de kokosolie smelten en voeg de amandelmelk toe en daarna de agavesiroop.

Roer dit goed door elkaar.

Doe dit mengsel bij de schaal met droge ingrediënten.

Kneed alles samen tot een stevige deegbal.

Is het deeg te droog? Voeg er dan nog wat amandelmelk bij.

Is het deeg te vochtig? Voeg dan wat extra meel toe.

 

Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Zo kunnen de smaken goed intrekken.

Draai daarna kleine balletjes en druk ze lichtjes aan.

Leg ze daarna op een bakplaat met bakpapier.

Let er op dat je er wat ruimte tussen laat.

Bak in 15 tot 25 minuten in de oven, tot de kruidnoten goudbruin zijn.

 

Tip: Hou de helft apart en dip deze (met behulp van een tangetje) in gesmolten pure chocolade.

Lekkerrr!

 

Stuur je me een foto als je ze gemaakt hebt?